Zupa Wielowarzywna z Dynią – Rozgrzewająca i sycąca. Pyszna, aromatyczna zupa dla każdego.
Rozgrzewająca i sycąca, gęsta zupa z wielu dostępnych i niezwykle zdrowych warzyw. Jej aromat, unoszący się w całym domu przywoła do stołu całą rodzinę, a ty przygotuj się na całą masę komplementów. Idealna na chłodne dni i z pewnością rozgrzeje żołądek i duszę.
Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
300 g dyni
-
4 średnie ziemniaki
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
1 słodka czerwona papryka
-
3 łyżki oleju
-
1 litr bulionu mięsnego
-
100 g zielonego groszku (lub 1 puszka dowolnej fasoli)
-
2 ząbki czosnku
-
1 pomidor
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
2 liście laurowe
-
2 łyżeczki soli
-
pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki, dynię, marchew, cebulę i czerwoną paprykę.
2. Podsmaż pokrojone warzywa na patelni przez ok. 2 minuty.
3. Przełóż do garnka i wlej bulion. Wrzuć liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj groszek (lub fasolę). Gotuj zupę przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
5. Następnie dodaj pokrojony w kostkę pomidor, gotuj przez kolejne 10 minut.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
7. Na koniec wrzuć posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przykryj pokrywką i wyłącz ogień. Pozostaw na co najmniej 20 minut.