Zupa Mleczna z Warzywami – Moje dzieci nie mogą się jej zawsze doczekać.
Moje dzieci uwielbiają zupę mleczną w każdej postaci. Z warzywami natomiast jest wprost na odwrót. Nieustannie więc szukam pomysłów, jak przemycić w daniach ich jak największą ilość. Przy tym nie mogę zapominać, żeby jadły je chętnie i bez zbędnego marudzenia. Zupa mleczna z warzywami okazała się strzałem w dziesiątkę. Moje dzieci wprost nie mogą się doczekać, kiedy zasiądą do stołu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
1 litr mleka
-
0,5 l bulionu warzywnego
-
400 g ziemniaków
-
400 g kalafiora
-
100 g marchwi
-
300 g zielonego groszku
-
20 g masła
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania warzyw. Obraną i umytą marchew pokrój na małe kostki i podsmaż na patelni z nie wielką ilością oleju.
2. Umytego kalafiora podziel na różyczki.
3. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę.
4. Zagotuj mleko i usuń kożuch.
5. Ziemniaki i kalafiora zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Dopraw sola i pieprzem do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj smażoną marchewkę.
6. Gotuj na małym ogniu 15 minut i wlej gorące mleko i wymieszaj.
7. Na końcu dodaj zielony groszek, zagotuj i odstaw na 15 minut.
8. Do każdej porcji zupy dodaj plasterek masła na wierzch.
Smacznego!