Zioła, które odbudują chrząstkę i wzmocnią stawy – odzyskaj młodość.
Ziołolecznictwo jest nam znane nie od dziś. Wielu zielarzy udowodniło nam jak potężną bronią w walce z wieloma chorobami są te niewinne rośliny. Wielu z nich także współpracuje z certyfikowanymi pracownikami branży medycznej.
To naprawdę niesamowite, jak wiele życiodajnych ziół rośnie sobie w niemal każdym ogrodzie wokół nas.
Uznani zielarze twierdzą, że korzenie ziół mają największą wartość wczesną wiosną. Wykopane korzenie jesienią trzeba koniecznie umyć i wysuszyć, aby zachować ich właściwości.
Odpowiednio zebrane, przygotowane i przechowywane zioła, często ratują zdrowie i życie niemal wszystkich domowych i dzikich zwierząt.
Oto właściwości zdrowotne korzeni ziół, które z pewnością pomogą ci zyskać drugą młodość:
Korzeń trawy pszenicznej – to pospolite i wszechstronne zioło stosuje się zarówno przy chorobach jelit, płuc, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy oraz w przypadku wszelkiego rodzaju opuchlizny, obrzęków, stanów zapalnych i zaburzeń pęcherza moczowego, kamieni nerkowych i pęcherzyka żółciowego. Pomaga również przy dysfunkcjach jajników u kobiet i wszelkich skaz wysiękowych. Jest rewelacyjnym środkiem przeciwbólowym przy takich schorzeniach jak dna moczanowa, bóle reumatyczne i zapalenie stawów.
Korzeń mniszka lekarskiego – z jego pomocą wyleczysz stany zapalne węzłów chłonnych, choroby stawów, działa kojąco przy leczeniu raka żołądka i wątroby. Przeciwdziała anemii.
Korzeń łopianu – ma swoje zastosowanie szczególnie przy leczeniu chorób o charakterze onkologicznym. Dodatkowo wspomaga leczenie cukrzycy, zapalenia oskrzeli i zatok, działa kojąco na stawy i zbawiennie na naczynia krwionośne i serce.
Ponadto, okazuje się być również zbawienny – jak twierdzą zielarze – przy leczeniu uporczywego zapalenia wątroby typu C w 2-3 miesiące. Łopian łagodzi również następstwa powstałych odleżyn, owrzodzeń, łuszczycę i leczy nieprzyjemne ropne rany. Skutecznie hamuje wypadanie włosów.
Oto jak przygotować rewelacyjny zdrowotny napar z ziół:
Nie wymaga to specjalnego przygotowania. Wystarczy 1 łyżkę wysuszonych i posiekanych ziół, zalać 2 łyżkami przegotowanej, wrzącej wody. Gotuj prze 10 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia na 2 godziny. Przecedzony napar pij na 10-15 minut przed posiłkiem, 3 razy dziennie po 1/2 łyżki.
Możesz również przygotować napar z mieszanki wszystkich ziół, mieszając je w równych proporcjach lub co tydzień inne zioło osobno. Zielarze zalecają stosowanie naparu przez co najmniej miesiąc. Potem zrób przerwę przez około 5 dni i rozpocznij kurację na nowo. Przy czym ostre objawy chorobowe zwalczyć można po upływie 3-5 miesięcy stosowania naparu.
Bądź zdrowy i poleć przepis swoim znajomym!