Zapiekanka ziemniaczana z szynką – Znika z talerzy w mgnieniu oka.
Praktycznie każdy z nas uwielbia ziemniaki. I wielu nie może się oprzeć zapiekankom. Można w łatwy i szybki sposób połączyć ze sobą te dwa ulubione dania. Pyszna zapiekanka z szynką i rozciągającymi się sznurkami stopionego sera!
Trudno wyobrazić sobie kogoś, kto odmówi sobie takiego połączenia. Kusząca uczta!
SKŁADNIKI
-
8 dużych ziemniaków
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 jajka
-
1 łyżka słodkiej śmietany
-
1/2 łyżki mleka
-
20 plasterków szynki
-
100 g twardego sera
-
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
-
sól, pieprz do smaku
-
1 pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Ziemniaki umyj i obierz, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, w tym celu lepiej użyć dobrze naostrzonego noża.
3. Ziemniaki będą pieczone w dwóch etapach, ale nie martw się bo pierwszy etap nie zajmuje wiele czasu. Pokrojone plasterki ziemniaków rozłóż na blaszce do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz i piecz w piekarniku 10 minut. Ziemniaki będą wtedy miękkie i delikatne.
4. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową, Posól i popieprz do smaku.
5. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i poukładaj plastry na dnie okrągłej formy oraz po jej bokach. Następnie ułóż plastry szynki, posyp startym serem. Powtarzaj układanie warstwa po warstwie a samą górę posyp pozostałym serem.
6. Napełnij blaszkę masą jajeczną, przygotowaną wcześniej, ułóż ostatnią warstwę ziemniaków na wierzchu. Piecz w piekarniku przez 40 minut, a następnie zdejmij boki formy. W tej postaci wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki się przypieką.
7. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki i pokrój na porcje.
Smacznego!
Chociaż ziemniaki wydają się banalnym produktem, możesz z niego Przygotować wiele pysznych i oryginalnych potraw, z których domownicy goście będą zachwyceni . Tą pyszną zapiekankę z szynką i serem niestety trudno przypisać potrawom dietetycznym. Ale smak i aromat nie pozwoli ci odmówić sobie takiej przyjemności jedzenia.