Zapiekane Ziemniaki w Mleku z Serem – Niebiański smak, przy którym pobujasz w obłokach.

Początkowo klasyczna zapiekanka ziemniaczana była podawana tylko przedstawicielom rodziny królewskiej. Teraz i my możemy poczuć się jak na dworze królewskim i delektować się prostym i tanim składnikiem pod niebiańsko delikatną pierzynką.

 

Pyszne aromatyczne przyprawy, które unoszą się w całym domu, przeniosą nas w obłoki… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 6-8 ziemniaków
  • 1–1,5 litra mleka
  • 250 g twardego sera (Gouda lub Parmezan)
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je w plasterki ok. 5 mm.

 

2. W garnku podgrzej mleko. Pokrojony czosnek wrzuć do mleka wraz z gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

3. Do przygotowanej mieszanki wrzuć pokrojone ziemniaki tak, aby były całkowicie przykryte mlekiem. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

 

4. Zmniejsz ogień do wolnego, dodawaj małymi porcjami starty ser. Ser zacznie się topić, więc nie zapomnij mieszać.

 

5. Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego ziemniaki. Następnie polej je mlekiem w którym były gotowane i posyp ziołami prowansalskimi.

 

6. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut. Zapiekanka jest gotowa, kiedy pierzynka zrumieni się na złoto-brązowy kolor.

 

7. Zapiekankę podawaj na ciepło, posypaną świeżymi ziołami.

 

Smacznego!

 

error: Content is protected !!