Włoska Mimoza – Pyszne i piękne. To ciasto ozdobi każdy stół.
Północne Włochy słyną z kulinarnych przysmaków. Jedną z włoskich specjalności, które można znaleźć w menu każdej cukierni, jest ciasto Mimoza. Wyglądem przypomina kwiat mimozy. Puszyste i obłędnie smakuje. Z pewnością będzie niezwykłą ozdobą każdego stołu podczas wyjątkowych uroczystości. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA BISZKOPT
-
8 żółtek
-
4 jaja
-
220 g cukru
-
200 g mąki
-
40 g skrobi
SKŁADNIKI NA KREM
-
300 ml mleka
-
500 ml kremu
-
200 g cukru
-
8 żółtek
-
60 g mąki
-
2 łyżki cukru pudru
-
wanilina
SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
-
100 ml wody
-
5 g cukru
-
50 ml likieru pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE
1. Ubijaj 4 jajka z cukrem, mikserem na średnich obrotach przez co najmniej 10 minut.
2. Dodaj 8 oddzielonych żółtek i ubijaj dalej, aż masa jajeczna zrobi się puszysta.
3. Przesiej mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tylko do uzyskania jednolitej masy.
4. Podziel ciasto na dwie części i upiecz każde z osobna w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu, ciasta pozostaw w formach na kilka godzin.
5. Czas przygotować krem. Do garnka wlej mleko, 300 ml śmietany i wanilinę. Zagotuj na małym ogniu, często mieszając.
6. Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich mąkę. Kiedy mleko ze śmietaną zacznie wrzeć, dodaj utarte żółtka. Intensywnie mieszaj nie przerywając wrzenia.
7. Dodaj cukier puder, wymieszaj i pozostaw krem do ostygnięcia.
8. Jeden biszkopt przekrój na trzy części. Drugi pokrój w małe kostki.
9. Czas nasączyć biszkopty. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj do niej cukier i likier pomarańczowy. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nasącz schłodzoną mieszanką wszystkie biszkopty.
10. Ciasto układaj warstwami: nasączony biszkopt, krem śmietanowy itd. Ostatnią warstwą jest krem śmietanowy, na którym poukładaj biszkopta pokrojonego w kosteczkę. Mimoza gotowa.