Szkodliwe właściwości pomidorów – 8 czynników, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Włosi jako pierwsi zaczęli uprawiać pomidory i dali nazwę ,, pomoro doro” , oznacza to ,,złote jabłko”. Wielka część Europejczyków uważa, że są one trujące. Do XVIII w lekarze nie pozwalali jeść pomidorów gdyż dzięki nim mogą powstać wrzody i wewnętrzne krwawienia. W dzisiejszych czasach wiemy o wiele więcej o wadach i zaletach pomidorów.
Dlaczego niektórzy nie mogą jeść pomidorów:
1. Alergie
Alergie na pomidory występują poprzez zawarcie likopenu. Objawy mogą powstać nawet w krótkim czasie. Osoby uczulone na pomidory powinny unikać ich, jednak likopen dla innych jest bardzo potrzebny, gdyż jest mocnym przeciwutleniaczem, który może chronić przed rakiem prostaty.
2. Choroby dróg żółciowych
Pomidory mogą wypływać na skurcze pęcherzyka żółciowego a nawet niedrożność dróg żółciowych,
3. Choroba nerek
Nieprawdą jest, że pomidory mają dużą zawartość kwasu szczawiowego, które prowadzą do kamieni nerkowych, tak naprawdę kwas jest mało obecny w pomidorach (około 2-5 mg na 100 gram). Osoby, które chorują na kamicę moczową muszą bardzo uważać. W niektórych owocach i warzywach jest więcej kwasu np. W 100 gramach buraka jest od 500-675 mg substancji a w rabarbarze 600-800 mg , szpinaku do 600 mg a w ziemniakach do 40 mg .
4. Zapalenie trzustki
Pomidory poprawiają trawienie, apetyt i zahamowują wzrost szkodliwych bakterii. Przy zapaleniu trzustki nie można dużo spożywać owoców i warzyw, które mają dużą zawartość kwasu. Osoby takie powinny unikać jedzenia świeżych pomidorów, lecz po minimalnej obróbce.
5. Choroby żołądkowo-jelitowe
Osoby z zapaleniem jelita grubego i błony śluzowej żołądka muszą unikać pomidorów i innych świeżych warzyw.
6. Nadciśnienie tętnicze
Nie można jeść zakonserwowanych pomidorów .Jedzenie świeżych pomidorów zabezpiecza przed zbieraniem się nie dobrego cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych.
Pomidory pomagają w poprawie serca i kondycji organizmu.
Teraz widzimy, że pomidory które mają małą ilość kwasu szczawiowego zakłócają metabolizm organizmu. Pomidory posiadają dużą ilość soli potasowych nawet do 300 mg na 100 gram, pomagają one w pracy serca.
Japońscy naukowcy stwierdzili, że pomidory jak i sok pomidorowy są wspaniałymi produktami, które pomagają w pracy serca i naczyń krwionośnych. Obserwowali, że stan pacjentów, którzy pili dużą ilość soku pomidorowego bez soli mieli obniżone ciśnienie krwi i poziom nie odpowiedniego cholesterolu. Zdaniem dietetyków jedzenie pomidorów pomaga w schudnięciu. Soczyste pomidory mają wysoki poziom witamin i błonnika, a niską ilość kalorii. Dieta ta nie szkodzi organizmowi, lecz jest bardzo efektywna. Pamiętać trzeba , że nasza dieta nie opiera się tylko na jedzeniu pomidorów. Możemy z powodzeniem łączyć je z innymi produktami.
Na śniadanie można zjeść omlet z pomidorami i wypić do tego sok pomidorowy. Na obiad zrobić kurczaka z sałatką pomidorową, a na kolację zjeść zupę pomidorową.