Surówka colesław – Zawsze robię ją tylko w ten sposób i zachwycam swoich bliskich od pierwszego kęsa
Nie znam osoby, która dotąd nie jadła lub nie polubiła surówki colesław. Jej smak i prostota wykonania sprawia, że przygotujesz ją z prawdziwą przyjemnością na każdą okazję.
Muszę przyznać, że moje nie przepadające za surówkami najmłodsze pociechy, pokochały jej smak od pierwszego kęsa, więc gości na moim obiadowym stole bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
¼ główki białej kapusty,
-
marchewka,
-
cebula,
-
½ szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego,
-
2 łyżki mleka,
-
łyżeczka cukru pudru,
-
2 łyżeczki octu balsamicznego,
-
łyżka soku z cytryny,
-
3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
-
sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno poszatkuj, posyp solą i odstaw na kilka minut. W tym czasie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę. Obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
2. W misce, wymieszaj majonez, mleko, cukier puder, ocet i sok z cytryny. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki i polej dressingiem. Całość, dokładnie wymieszaj.
3. Gotową sałatkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Smacznego!