Surówka colesław – Zawsze robię ją tylko w ten sposób i zachwycam swoich bliskich od pierwszego kęsa

Nie znam osoby, która dotąd nie jadła lub nie polubiła surówki colesław. Jej smak i prostota wykonania sprawia, że przygotujesz ją z prawdziwą przyjemnością na każdą okazję.

 

Muszę przyznać, że moje nie przepadające za surówkami najmłodsze pociechy, pokochały jej smak od pierwszego kęsa, więc gości na moim obiadowym stole bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • ¼ główki białej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula,
  • ½ szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj, posyp solą i odstaw na kilka minut. W tym czasie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę. Obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

 

2. W misce, wymieszaj majonez, mleko, cukier puder, ocet i sok z cytryny. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki i polej dressingiem. Całość, dokładnie wymieszaj.

 

3. Gotową sałatkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Smacznego!

error: Content is protected !!