Nadziewane Roladki Drobiowe z Sosem Borowikowym – Kiedy pierwszy raz je podałam, stały się ulubionym daniem z grzybami mojej rodziny.
Dania z wykorzystaniem filetów drobiowych słyną z tego, że szybko i łatwo można z nich przygotować wiele smacznych dań. Filety z kurczaka można również nadziewać najróżniejszymi farszami. W moim domu często podaję nadziewane filety drobiowe, ponieważ najmłodsi moi domownicy, najbardziej je lubią.
Delikatne mięso kurczaka świetnie łączy się niemal ze wszystkimi warzywami, serem i grzybami. Postanowiłam więc wypróbować nadziewane roladki z kurczaka, łącząc je z pysznym, lekkim nadzieniem i aromatycznym sosem z suszonych borowików.
Zacznij notować i do dzieła!
SKŁADNIKI
-
4 filety z kurczaka
-
2 jajka
-
50 g suszonych borowików
-
1 cebula
-
1 łyżka mąki
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka śmietanki lub kwaśnej śmietany
-
sól, pieprz do smaku
-
warzywa do smaku
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj mięso. Umyte i osuszone mięso rozbij na cienkie kotlety. Posyp solą i pieprzem, odstaw na 1-2 godziny.
2. Suszone borowiki zalej niewielką ilością wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-5 minut. Wyjmij grzyby z wody i nie wylewaj powstałego bulionu – będzie potrzebny do przygotowania aromatycznego sosu.
3. Posolone jajka ubij trzepaczką, dodaj trochę posiekanych ziół i kilka posiekanych borowików. Usmaż omlet na rozgrzanej patelni z tłuszczem po obu stronach.
4. Po ostygnięciu, omlet pokrój na kawałki i ułóż na każdym ubitym kotlecie.
5. Aby uniknąć wkładania wykałaczek lub owijania nitkami, po prostu zawiń roladki ciasno w folię aluminiową (jak cukierki).
6. Piecz roladki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
7. Kiedy będą gotowe, ostrożnie zdejmij folię i nie wlewaj sosu, który zgromadził się w środku podczas pieczenia – jest to kolejny składnik naszego sosu.
8. Czas przygotować sos! Pokrój cebulę w kostkę, borowiki na mniejsze części. Smaż na oleju do momentu, kiedy cebulka się zeszkli, a następnie dodaj grzyby. Smaż przez kilka minut. Potem dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
9. Dodaj bulion grzybowy i sos z mięsa. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Duś 5 minut, dodaj śmietankę lub kwaśną śmietanę i duś przez kolejne 5 minut. Sos jest gotowy!
10. Na koniec przełóż roladki do naczynia żaroodpornego, zalej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10–15 minut. Podawaj na ciepło, polane sosem borowikowym. Smacznego!