Nadziewane kefirowe placuszki – Eksplozja smaku i aromatu w jednym.
Placuszki kefirowe są zawsze pyszne! Nie ma znaczenia czy są z jabłkami, wiśniami, morelami czy ulubioną mieszanką warzyw, która trzeba przemycić swoim pociechom. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Przygotujesz je szybko, łatwo i z pełnym wachlarzem własnych ulubionych smaków. Te placuszki kefirowe z szynką i pomidorem są niezwykle miękkie, aromatyczne i lekkie nawet następnego dnia . Spróbuj i zaskocz swoich bliskich!
SKŁADNIKI
-
350 ml kefiru
-
2 łyżki śmietany
-
100 g szynki
-
200 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 pomidor
-
70 g twardego sera
-
Szczypta sody
-
szczypta soli
-
czarny pieprz do smaku
-
dowolne zioła
PRZYGOTOWANIE
1. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pokrój szynkę w kostkę, zrób to samo z pomidorem. Drobno posiekaj zioła.
2. Jajka roztrzep z solą, dodaj śmietanę, kefir i sodę. Dobrze wymieszaj.
3. Przesiej mąkę i dodaj do pozostałych składników, posyp posiekanymi ziołami. Posól i popieprz do smaku, a następnie energicznie wymieszaj.
4. Smaż naleśniki aż się zarumienią na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.. Podawaj na gorąco, udekorowane ziołami i ulubionym sosem.
Smacznego!