Nadziewane kefirowe placuszki – Eksplozja smaku i aromatu w jednym.

Placuszki kefirowe są zawsze pyszne! Nie ma znaczenia czy są z jabłkami, wiśniami, morelami czy ulubioną mieszanką warzyw, która trzeba przemycić swoim pociechom. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Przygotujesz je szybko, łatwo i z pełnym wachlarzem własnych ulubionych smaków. Te placuszki kefirowe z szynką i pomidorem są niezwykle miękkie, aromatyczne i lekkie nawet następnego dnia . Spróbuj i zaskocz swoich bliskich!

 

 

SKŁADNIKI
  • 350 ml kefiru
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g szynki
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • 70 g twardego sera
  • Szczypta sody
  • szczypta soli
  • czarny pieprz do smaku
  • dowolne zioła

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pokrój szynkę w kostkę, zrób to samo z pomidorem. Drobno posiekaj zioła.

 

2. Jajka roztrzep z solą, dodaj śmietanę, kefir i sodę. Dobrze wymieszaj.

 

3. Przesiej mąkę i dodaj do pozostałych składników, posyp posiekanymi ziołami. Posól i popieprz do smaku, a następnie energicznie wymieszaj.

 

4. Smaż naleśniki aż się zarumienią na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.. Podawaj na gorąco, udekorowane ziołami i ulubionym sosem.

 

Smacznego!

 

error: Content is protected !!