Kotleciki Ziemniaczane – Miękkie i delikatne. Moje dzieci się nimi zajadają.
Moja ukochana babcia była nie tylko życzliwą i mądrą kobietą, ale także wspaniałą gospodynią. To od niej dowiedziałam się o ogromnej liczbie potraw, które teraz gotuję z przyjemnością dla swojej rodziny.
Jedną z takich potraw są właśnie te kotleciki, do których można również wykorzystać ugotowane ziemniaki z wczoraj. Jest to genialny pomysł na obfity obiad. A moja rodzina uwielbia je w połączeniu z sosem grzybowym. Jednak można je również podać jako sycące śniadanie lub popołudniową przekąskę, a także podawać zamiast przystawki do dań mięsnych i rybnych.
SKŁADNIKI
-
6-7 małych ziemniaków
-
70 g twardego sera
-
1 jajko
-
1 cebula
-
bułka tarta
-
sól do smaku
-
20 g masła
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli nie masz ziemniaków z wczoraj, zacznij od ich ugotowania w osolonej wodzie. Następnie je odcedź i ostudź.
2. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i pokrój w małe kostki.
3. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj tarty ser i pokrojoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Z ciasta ziemniaczanego uformuj kotleciki równej wielkości.
5. Obtocz wszystkie w bułce tartej i zrób nacięcia na kształt siateczki.
6. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, dodaj trochę masła.
7. Smaż kotleciki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.
8. Kotleciki ziemniaczane gotowe.