Kotleciki cebulowe – Smaczne, syte, zdrowe. To danie zaskoczy wielu.

Oczywiście słowo „kotleciki” kojarzy nam się jedynie z mięsem… Czy wpadła byś na to, że mogą istnieć inne, zupełnie bez mięsa i równie pyszne? Cała sztuka polega na tym, że sok pomidorowy z przyprawami zabija zapach cebuli. Na podobnej zasadzie możesz robić kotlety z marchewką i cebulą , z grzybami, kapustą i innymi warzywami, są równie smaczne. Aromatyczne z pyszną chrupiącą skórką z pewnością zaskoczysz tym daniem nie jednego małego i dużego głodomora. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg cebuli
  • 100 g kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka lub 2 ugotowane ziemniaki
  • 1,5 łyżki stołowej przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe do sosu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę pokrój na małe kostki. Podsmaż ją wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodaj roztrzepane jajka. W wersji szczupłej użyj ugniecionych gotowanych ziemniaków zamiast jajek.

2. Dodaj kaszę mannę do farszu i odstaw, aż spęcznieje i wchłonie nadmiar płynu. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj trochę mąki.
3. Uformuj kotlety i usmaż je z dwóch stron na na złoty kolor.

4. Teoretycznie kotlety są gotowe. Ale będą jeszcze smaczniejsze z sosem pomidorowym . Włóż kotlety do garnka z grubym dnem, Zagotuj w garnku przecier pomidorowy z liśćmi laurowymi (jeśli trzeba dolej wody lub bulionu warzywnego).

5. Zalej kotleciki gorącym sosem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie kasza manna dobrze spęcznieje, a kotleciki zrobią się miękkie.

 

Smacznego!

 

error: Content is protected !!