Kotleciki cebulowe – Smaczne, syte, zdrowe. To danie zaskoczy wielu.
Oczywiście słowo „kotleciki” kojarzy nam się jedynie z mięsem… Czy wpadła byś na to, że mogą istnieć inne, zupełnie bez mięsa i równie pyszne? Cała sztuka polega na tym, że sok pomidorowy z przyprawami zabija zapach cebuli. Na podobnej zasadzie możesz robić kotlety z marchewką i cebulą , z grzybami, kapustą i innymi warzywami, są równie smaczne. Aromatyczne z pyszną chrupiącą skórką z pewnością zaskoczysz tym daniem nie jednego małego i dużego głodomora. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
0,5 kg cebuli
-
100 g kaszy manny
-
3 ząbki czosnku
-
2 jajka lub 2 ugotowane ziemniaki
-
1,5 łyżki stołowej przecieru pomidorowego
-
2 liście laurowe do sosu
-
sól, pieprz do smaku
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę pokrój na małe kostki. Podsmaż ją wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodaj roztrzepane jajka. W wersji szczupłej użyj ugniecionych gotowanych ziemniaków zamiast jajek.
2. Dodaj kaszę mannę do farszu i odstaw, aż spęcznieje i wchłonie nadmiar płynu. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj trochę mąki.
3. Uformuj kotlety i usmaż je z dwóch stron na na złoty kolor.
4. Teoretycznie kotlety są gotowe. Ale będą jeszcze smaczniejsze z sosem pomidorowym . Włóż kotlety do garnka z grubym dnem, Zagotuj w garnku przecier pomidorowy z liśćmi laurowymi (jeśli trzeba dolej wody lub bulionu warzywnego).
5. Zalej kotleciki gorącym sosem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie kasza manna dobrze spęcznieje, a kotleciki zrobią się miękkie.
Smacznego!