Gdy poznasz ten przepis na idealne ciasto na pizzę, Twoja ulubiona pizzeria straci klienta.
W dzisiejszych czasach zamówienie pizzy do domu nie stanowi większego problemu, ale o ile przyjemniej zjeść pyszną pizzę przygotowaną własnoręcznie w domu? To nie takie trudne, jakby się mogło wydawać! Ten przepis to baza pod każdą pizzę, zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy. Zawsze się udaje, jest chrupiące po bokach i zawsze dobrze wypieczone. Czy na obiad czy na spotkanie w gronie rodziny, pizza zawsze ma wielu fanów w każdym towarzystwie!
Składniki:
-
340 g mąki
-
250 ml letniej wody
-
2 łyżeczki oliwy
-
1 łyżeczka cukru
-
1,5 łyżeczki soli
-
5 g suchych drożdży
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 230 stopni. W letniej wodzie rozpuść drożdże i odstaw na 10 minut. W misce połącz mąkę z solą, cukrem i wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5-10 minut, podsypując mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie, odstaw je w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.
Po tym czasie, wyrób je raz jeszcze, tym razem z dodaniem oliwy. Ciasto podziel na porcje, przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby wyrosło co najmniej dwa razy większe. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta w dowolny kształt, o średnicy mniej więcej 30 cm. Piecz 10-15 minut z dodatkami wedle życzenia.