Domowe zdrowe Słodycze – Tak uszczęśliwisz pociechy bez wyrzutów sumienia.
Doskonale wiemy, że słodycze nie są zdrowe, ponieważ zawierają dużo cukru i sztucznych dodatków. Dziś podpowiemy Ci, jak szybko i łatwo zrobić zdrowe i równie pyszne słodycze w domu. Idealne, gdy w domu są małe dzieci domagające się „czegoś słodkiego”. Bez wyrzutów sumienia zrób im te domowe praliny bez grama cukru!
Praliny Czekoladowe z suszonymi morelami i orzechami
SKŁADNIKI
-
1/2 szklanki miodu
-
70 g ciemnej czekolady
-
5 orzechów włoskich
-
40 g suszonych moreli
-
1 łyżka mleka
-
kakao w proszku i nasiona sezamu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Rozdrobnij i rozpuść gorzką czekoladę (w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej).
2. Drobno posiekaj suszone morele i orzechy.
3. Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, orzechy, suszone morele i miód, ostudź.
4. Z powstałej masy uformuj małe kulki.
5. Obtocz je w kakao lub sezamie.
Praliny Czekoladowe z figami
SKŁADNIKI
-
250 g suszonych fig
-
100 g ciemnej czekolady
-
1 łyżka masła
-
2-3 orzechy włoskie
-
kakao w proszku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Namocz figi we wrzącej wodzie.
2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj trochę masła.
3. Każdą figę natnij i włóż do niej kawałki orzechów włoskich.
4. Uformuj figę w kształt trufli (po namoczeniu, figa jest miękka).
5. Zanurz figi w ciepłej, roztopionej czekoladzie, ostrożnie wyjmij i ułóż na papierze do pieczenia.
6. Gdy czekolada zacznie stygnąć, obtocz w kakao lub w mielonych orzechach. Następnie włóż je do lodówki na kilka godzin.
Chrupiące kulki z orzechami
SKŁADNIKI
-
1 filiżanka rodzynek
-
1 szklanka orzechów laskowych
-
1/2 szklanki daktyli
-
2 łyżki kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE
1. Drobno posiekaj daktyle i orzechy.
2. Dodaj rodzynki i kakao. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
3. Uformuj kulki o średniej wielkości.
Miękkie Praliny jabłkowe
SKŁADNIKI
-
1 łyżka suszonych drobno pokrojonych jabłek
-
1/2 szklanki płatków owsianych
-
60 ml soku pomarańczowego
-
2 łyżki wiórków kokosowych
-
1 łyżeczka cynamonu
-
2 łyżki dowolnego syropu
PRZYGOTOWANIE
1. Rozdrobnij płatki owsiane i jabłka w blenderze.
2. W dużej misce wymieszaj mus jabłkowy i syrop z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj praliny w lodówce.
Trufle Imbirowe
SKŁADNIKI
-
60 g gorzkiej czekolady
-
4 łyżki masła kakaowego
-
4 łyżki miodu
-
4 łyżki soku pomarańczowego
-
3 łyżki masła
-
1/2 łyżki świeżego imbiru
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Potem dodaj masło i dobrze wymieszaj.
3. Dodaj kakao, sok pomarańczowy, imbir i wymieszaj na gładką masę.
4. Włóż masę do lodówki na 10 minut. Następnie uformuj małe kulki.
5. Obtocz w kakao. Gotowe trufle przechowuj w lodówce.