Bakłażan z serem – Moja rodzina zachwyca się ich smakiem.
Kiedyś byłam obojętna na bakłażana, wręcz nie zachwycił mnie swoim smakiem. Jednak po przygotowaniu tego dania zmieniłem swoje nastawienie do nich! Domownicy byli zachwyceni smakiem i chwalili je bez końca… Od tej pory przygotowuję bakłażana w ten sposób dość regularnie. Szybko, łatwo i w piekarniku… mniammm!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
-
2 duże bakłażany
-
150 g twarogu
-
100 g sera
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
świeży koperek, natka pietruszki i bazylia (po 4 gałązki)
-
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj bakłażany i przekrój je wzdłuż, zachowując łodygę.
2. Bakłażany gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 10-15 minut, a następnie odcedź i ostudź.
3. W wygodnym pojemniku wymieszaj starty ser, twarożek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, czosnek i koperek oraz przyprawy.
4. Wydrąż miąższ z połówek bakłażanów łyżką, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Dodaj miąższ z bakłażanów do farszu i dobrze wymieszaj.
5. Wierzch posyp drobno pokrojoną skórką bakłażana.
6. Połóż połówki bakłażana na blaszce do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.
7. Nadziewany bakłażan jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!