Babka „złota”- Twoja rodzina ją pokocha.

Ciasta to domowy przysmak, ucieleśnienie pomysłowości każdej gospodyni domowej . Jeśli akurat pod ręką nie masz zbyt wielu składników na wymyślne ciasto, to z pewnością zachwyci cię ten przepis. Babka „złota” zawdzięcza swoją nazwę bogatemu aromatowi, oszczędności naszego cennego czasu i zauroczy cie pięknym złotym kolorem. Dość gadania, bierzmy się do pracy!

 

SKŁADNIKI
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 cytryny
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 150 g masła śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ubij jajka solą na pianę.

 

2. Dodaj cukier do masy jajecznej i ubijaj mikserem przez 2 minuty.

 

3. Dodaj mleko, olej i mąkę. Potem proszek do pieczenia i sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.

 

4. Do formy o śr. ok 22 cm, wysmarowanej olejem, rozłóż papier do pieczenia.
5. Wlej masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Można go również upiec w wolnym naczyniu, w trybie „pieczenia”, a następnie ciasto będzie pieczone przez 1 godzinę.

 

6. Poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i przełóż na szerokie naczynie lub stojak na ciasto.

 

7. Zrób polewę. Wymieszaj roztopione masło śmietankowe z cukrem pudrem.
8. Polej babkę od góry i udekoruj dowolnymi owocami (bez nich jest tak samo pyszna).

 

Czy przepis na babkę może być jeszcze prostszy? Do dekoracji nie trzeba używać polewy maślanej, ponieważ babka jest już dość kaloryczna. Może być ozdobiony cukrem pudrem lub kwaśną śmietaną z owocami. Takie ciasto nie potrzebuje dekoracji, aby podbić serca łakomczuchów.

 

 

error: Content is protected !!