Babka z bakaliami i wiśnią – Taką robiła moja babcia.
Nigdy nie zapomnę tego zapachu, jaki unosił się w domu mojej babci, kiedy piekła tą babkę. Cudowny aromat cynamonu, bakalie i odważna kwasowość wiśni to połączenie niezwykłe i magiczne. Jakiś czas temu przypomniałam sobie o tym przepisie i piekę ją bardzo często, ponieważ moja rodzina też ją uwielbia. Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
200 g rodzynek
-
250 g suszonych wiśni
-
250 g mąki
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
200 g cukru
-
5 łyżeczek herbaty Earl Grey
-
50 ml whisky
-
2 jajka
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
1. Ta magiczna babka powinna być przygotowywana już wieczorem na dzień przed pieczeniem. Na początek zaparz herbatę w głębokim pojemniku, zalewając ją wrzącą wodą. Zaparzaj przez 20 minut, a następnie odcedź i dolej whisky. Potem przykryj folią aluminiową i pozostaw na całą noc.
2. Rano zalej przygotowaną mieszanką wiśnie i rodzynki. Pozostaw do namoczenia.
3. W międzyczasie wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj namoczone, suszone owoce wraz z mieszanką w której się moczyły (herbata z whisky). Wymieszaj wszystko i dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Te przyprawy nadadzą babce niezwykły aromat.
4. Pozostaje tylko dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.
5. Ciasto na naszą babkę jest gotowe. Posmaruj formę do pieczenia olejem i równomiernie rozprowadź na niej ciasto.
6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez godzinę. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.
Smacznego