Drożdżowe Baranki z Toffi – Z kubkiem kakao w dłoni, wprost rozpływa się w ustach.
Cisto drożdżowe można łączyć z wieloma dodatkami. Odpowiednie może być niemal każde nadzienie, jednak sama w sobie również może smakować wyśmienicie. Wystarczy nutka smakowa, która zamieni zwykłą drożdżówkę w wyjątkowy deser.
Nie zniechęcaj się, jeśli ozdoby z ciasta nie wyjdą rewelacyjne za pierwszym razem. Każdy z nas miał kiedyś swój pierwszy raz. Z każdym następnym, będzie już tylko lepiej…
Pyszna drożdżówka, którą można wykonać w dowolnej formie, jest uniwersalna. Wyjątkowy smak i tematyczny design, doda uroku i nawiąże do każdej uroczystości. Szybko, łatwo i z minimalnego zestawu produktów, przygotujesz coś, co docenią wszyscy domownicy. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
320 g mąki
-
1 jajko
-
40 g miodu
-
0,5 łyżeczki soli
-
1,5 łyżeczki suchych drożdży
-
20 g cukru
-
20 g masła
-
1 łyżeczka oleju do smarowania formy
-
1 łyżka cukru pudru
-
80 g krówek lub miękkiego toffi
-
5 g ciemnej czekolady do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Jak przygotować ciasto drożdżowe, nie ma sensu powtarzać. Każdy ma w swojej kolekcji, ten jedyny sposób na najlepsze ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. W takim razie, dodaj do ciasta miód i pół ubitego jajka. Umieść gotowe ciasto w ciepłym miejscu i pozwól mu urosnąć dwa razy, to standardowa procedura.
2. Połóż gotowe ciasto na stole i podziel je na pięć równych części. Uformuj z niego kulki i przykryj ściereczką. Odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: Pokrój toffi (lub krówki) na małe kawałki. Teraz spróbuj uformować z ciasta pięknego baranka.
3. Rozwałkuj jedną część ciasta do średnicy 15-17 centymetrów, odetnij około 1/3. Ten kawałek podziel na cztery części, z których jedna powinna być większa od pozostałych: uformuj z niej głowę. Pozostałe części to przyszłe nogi. Od najdłuższej części uformuj ślimaczka.
4. W pozostałej części ciasta na górze, umieść pokrojone toffi. Możesz nasmarować jajkiem, aby podczas pieczenia nic nie wyciekło z drożdżówki. Teraz złóż ciasto na pół i połącz krawędzie. Powinien wyjść trójkąt. To jest ciało baranka. Doklej nogi, głowę i ślimaczka jako rogi. Tak powstał nasz baranek.
5. Poukładaj gotowe baranki na blaszce, nasmarowanej olejem i pozostaw, aby odpoczęły i urosły. Następnie posmaruj je jajkiem i włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu, baranki posyp cukrem pudrem i zrób oczy z roztopionej czekolady. Gotowe!
To wszystko! Drożdżowe baranki w tak uroczym stylu będą świetnie wyglądać na każdym stole, a dzieci nie będą w stanie im się oprzeć. Podziel się z nami swoimi wrażeniami.
Smacznego!