Aromatyczny Kapuśniak z Mięsem – Sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodny dzień dla każdego.
Każda zupa jest pełna witamin i wartości energetycznych, których często brakuje nam w codziennej diecie.
Pyszny i niezwykle sycący, mięsny kapuśniak nie tylko rozgrzewa, ale też zaskakuje smakiem i prostotą wykonania.
Taka zupa doskonale zaspokoi głód, rozgrzeje podczas zimowych chłodów i dostarczy energii do działania na resztę dnia. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
300 g mięsa wieprzowego
-
600 g mięsa drobiowego
-
wędzone kiełbaski
-
50 g smalcu
-
500 g kapusty kiszonej
-
2 ziemniaki
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka papryki
-
kminek, cukier i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj, oczyść i pokrój mięso oraz kiełbasę wędzoną na małe kawałki.
2. Rozgrzej smalec na patelni o grubym dnie i usmaż mięso drobiowe i wieprzowe na dużym ogniu na złoty kolor. Kiełbasę dodaj na samym końcu.
3. Pod koniec smażenia, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, mieszając jeszcze przez 2 minuty.
4. Posyp mięso papryką, wymieszaj i zalej wrzącą wodą, aby całkowicie przykryła mięso. Następnie przełóż wszystko do wysokiego garnka.
5. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę lub bulin warzywny.
6. Pokrój małe ziemniaki na ćwiartki i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
7. Na koniec, dodaj kapustę kiszoną, czosnek, kminek, cukier i sól. Gotuj do miękkości.
8. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i ozdobioną zieleniną.
Smacznego!