Bułeczki z Farszem Ziemniaczanym i Smażoną Cebulką – Serwuję je często na energetyczne śniadanie dla mojej rodziny.
To idealne śniadanie dla całej rodziny. Ciepłe, sycące i dostarczają energii nawet na ciężki dzień w pracy i w szkole.
Cienkie i delikatne ciasto z ziemniaczanym farszem, można również przygotować jako przekąskę, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
2, 5 szklanki mąki
-
0, 5 łyżki oleju
-
2 jajka
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka octu
-
0, 5 łyżki wody
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
600 g ziemniaków
-
2 cebule
-
1 łyżka masła
-
sól, czarny pieprz, czerwona słodka papryka
PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce, wymieszaj mąkę , proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubij jajko z olejem, octem i wodą. Delikatnie wlej mieszankę z jajek do mąki.
2. Zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Drobno posiekaj cebulkę i usmaż na patelni. Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. To będzie nasz farsz.
4. Ugnieć ziemniaki na puree, dodaj usmażoną cebulkę, masło, paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
5. W międzyczasie podziel ciasto na 2 części. Posyp mąką stół i rozwałkuj tak cienko, jak tylko jest to możliwe. Otrzymasz ciasto o wymiarach około 30 na 40 cm. Ok. 3 cm. od od krawędzi, układaj farsz i zawiń krawędź zaciskając brzegi.
6. Tak samo układaj każdą następną cześć ciasta. Możesz podzielić je na paski i zawijać oddzielnie. Po zawinięciu farszu, pokrój każdy pasek z farszem na równe kawałki.
7. Zawiń każdy kawałek do środka, zaciskając brzegi, uformuje się wgłębienie w środku. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Posmaruj wierzch każdego żółtkiem wymieszanym z wodą.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor.
Smacznego!
Gotowe bułeczki, świetnie komponują się z kwaśną śmietaną lub pikantną musztardą. Ponadto, ziemniaki można zastąpić innym nadzieniem. Pieczarkami z cebulką lub z warzywami.
Nic dziwnego, że ten przepis ma ponad 100 lat! Na całym świecie ludzie doceniają prostotę dania i jego energetyczne, rozgrzewające działanie. Nawet w najchłodniejsze i ponure deszczowe dni!