Omlet z Cukinią – Moja rodzina zachwyca się nim za każdym razem.
Olet to smaczne, szybkie i proste danie, które może być przygotowane na milion sposobów. Dodatkiem może być dosłownie każde warzywo lub mięso.
Oto propozycja na omlet z cukinią. W takiej wersji jeszcze go nie jadłaś. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
400 g cukinii (lub kabaczka)
-
4 jajka
-
1 cebula
-
sól, pieprz do smaku
-
1 duży pomidor
-
50 g twardego sera
-
olej do smażenia
-
krewetki lub mięso z kurczaka jako dodatek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
2. Pozostaw przez chwilę w misce, a następnie odciśnij wodę i podziel na dwie części.
3. Podsmaż połowę startej cukinii z cebulą pokrojoną w drobną kostkę przez około 3-4 minuty. W osobnej misce wymieszaj jajka z drugą połową (surowej) startej cukinii.
4. Wymieszaj razem podsmażoną cukinię z cebulą i surową z jajkami. Dodaj soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż masę na rozgrzaną patelnię z olejem.
5. Na wierzchu poukładaj plastry pomidora i posyp startym serem (opcjonalnie). Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż, aż jajka dobrze się zetną.
6. Jako pysznego dodatku możesz również dodać obrane krewetki, kawałki podsmażonego kurczaka lub plasterki salami.
Smacznego!