Podudzia Kurczaka Zapiekane z Kakao i Cynamonem – Oszałamiająca kombinacja smaku i aromatu.

Mięso z kurczaka jest najpopularniejszym i najtańszym mięsem drobiowym. Fani kurczaka z pewnością zapiekali go już ze śliwkami i jabłkami, w kefirze, Coca-Coli, z warzywami, a nawet pomarańczami.

Wydaje się, że zaskoczyć czymś nowym nie jest już możliwe. Ale tylko na pierwszy rzut oka! Wystarczy trochę wyobraźni, aby znane produkty znalazły zupełnie nowy smak i aromat. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 700 g podudzi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 g śmietanki
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g twardego sera
  • 0,5 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Oczyść i umyj pod bieżąca wodą podudzia z kurczaka.

 

2. Przygotuj aromatyczną marynatę, mieszając śmietanę, kakao i cynamon z pieprzem i solą.

 

3. Natrzyj dobrze podudzia z kurczaka przygotowana marynatą i pozostaw na 20 minut.

 

4. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej śmietaną kwaśną wymieszaną ze śmietanką.

 

5. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i posól do smaku.

 

6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.

 

7. Następnie wyjmij z piekarnika, przewróć podudzia na drugą stronę i posyp startym serem. Piecz w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

 

8. Pyszne kakaowo-cynamonowe podudzia z kurczaka gotowe.

 

Smacznego!

 

error: Content is protected !!